Ga naar onze webshop   Ga naar de katten wereld   Ga naar de honden wereld   Ga naar de reptielen wereld   Ga naar de vogel wereld   Ga naar de knaagdieren wereld   Ga naar de vissen wereld   Ga naar de kado wereld   Ga naar de kinderfeestjes   Ga naar de wereld van Mappa Mundia   Ga naar brasserie de Oehoe

Geschiedenis

Sinds 2010 is Avonturia de Vogelkelder de grootste dierenspeciaalzaak van Nederland en de BeNeLux. De geschiedenis en het ontstaan van Avonturia de Vogelkelder gaat ver terug in de tijd. Het begon is 1976 toen Jan Huybers werd afgekeurd als bouwvakker en besloot van zijn hobby zijn beroep te maken. Op 18 september 1976 werd "De Vogelkelder" bijgeschreven in het register van de Kamer van Koophandel in Den Haag.

Jan Huybers de oprichter en grondlegger van Avonturia begon met de verkoop van vogels vanuit de kelder van zijn eigen huis, vandaar de naam de Vogelkelder! De vensterbank in de slaapkamer van het huis van Jan en Emely deed dienst als etalage. Geregeld ontving hij vertegenwoordigers in de woonkamer, of gingen klanten bij hun thuis naar de wc, Emely was er op den duur wel klaar mee. Al gauw werd deze locatie te klein en werd de eerste echte winkel geopend.


De grote en snelle groei van het bedrijf is te danken aan de oprichter en grondlegger Jan Huybers. Al vanaf het begin van de opening van zijn eerste winkel deed hij alles anders, groter en met meer beleving. In 1982 was zijn eerste echte winkel al 360m2 groot, dat was al groter dan de gemiddelde dierenwinkel in de 21e eeuw. Toen hij de winkel van 1.000m2 opende in 1990 werdt hij voor gek verklaard, dat is toch veels te groot voor een dierenwinkel? Met een grote vijver met loslopende en vliegende dieren midden in de winkel kon dit toch nooit rendabel zijn? Maar al snel was het een succes en werd zelfs deze winkel uiteindelijk te klein, in 2010 werd de grootste dierenwinkel van Nederland geopend, maar liefst 6.000m2!

De nieuwe winkel op de kerketuinenweg van 6.000m2 was zoveel meer dan een dierenwinkel, de naam "De Vogelkelder" paste eigenlijk niet meer bij de nieuwe winkel. De vijver werd nog groter, er zijn allerlei dieren te vinden, zelfs flamingo's. Naast de "Dierenwinkel" met veel beleving en natuurlijke elementen was er nu ook een echte Mini-Zoo (kleine dierentuin), een Dierenkliniek en een Brasserie "de OehOe" voor lekkere verse broodjes en hapjes. Er werden kinderfeestjes en schoolreisjes georganiseerd en naast beleving werd educatie ook een belangrijk speerpunt. Vandaar dat bij de opening van de nieuwe locatie op 10 januari 2010 de naam gewijzigd werd naar Avonturia "De Vogelkelder".Op 11 mei 2019 werd "Mappa Mundia" officieel geopend door wethouder Richard de Mos. Dit is de nieuwe naam voor het dierentuin gedeelte van Avonturia de Vogelkelder. Bij deze officiele opening werden tevens de nieuwste uitbreidingen het "Jan Huybersplein" en de "Pinguin Academy" geopend voor publiek. Een uitbreiding op het dierentuin gedeelte waar twee jaar lang achter de schermen intensief tot in de kleinste details aan gewerkt is.

Het Jan Huybersplein is een eerbetoon aan de inmiddels overleden grondlegger van Avonturia: Jan Huybers. Jan heeft het ontwerp en design van het plein nog samen met Cees van Dashorst gemaakt, maar de bouw en het resultaat heeft hij helaas niet meer mee kunnen maken, hij overleed onverwachts op 11 november 2016. Het plein is daarom naar hem vernoemd. Zijn zoons Jimmy & Donald en zijn vrouw Emely zetten het familiebedrijf voort met de visie en gedachtes van Jan.

Wat ooit dus begon in een kleine kelder van 90m2 is uitgegroeid tot een familiebedrijf en de grootste dierenspeciaalzaak met een dierentuin gedeelte. Een echt natuur- ontdekcentrum voor jong en oud van in totaal nu zelfs 8.000m2 groot. Jan Huybers heeft ons veel geleerd, blijven ontwikkelen en uitbreiden, dus stilstaan doen we niet. Ook in de toekomst zullen we blijven uitbreiden, vernieuwen en vergroten!