Ga naar onze webshop   Ga naar de katten wereld   Ga naar de honden wereld   Ga naar de reptielen wereld   Ga naar de vogel wereld   Ga naar de knaagdieren wereld   Ga naar de vissen wereld   Ga naar de kado wereld   Ga naar de kinderfeestjes   Ga naar brasserie de Oehoe

Hamster

Hamster

Soorten:
Er bestaan verschillende soorten hamsters; Syrische hamsters, Russische dwerg - hamsters, Roborovski dwerghamsters, Campbelli dwerghamsters en Chinese - dwerghamsters.
In de Vogelkelder hebben we altijd jonge Syriërs en Russen zitten.

 

Huisvesting
De Syrische hamster is een echte klimmer en kan het best gehuisvest worden in een traliekooi. De Russische dwerghamster is een minder goede klimmer en kan goed leven in een gesloten bak, maar een traliekooi is ook prima.
Hamsters zien geen diepte en    als ze vallen kunnen ze zich bezeren. Dus zorg voor een veilige kliminrichting. Beide soorten hamsters vinden het prettig om een plekje te hebben waar ze zich kunnen terug trekken.
        
Gedrag
De Rus leeft in de natuur in kleine groepjes, maar als huisdier gaan ze toch vaak met elkaar op de vuist .
Als ze jong zijn gaat het nog wel goed, maar als ze geslachtsrijp zijn geeft het altijd problemen. Het is daarom ook verstandig om maar 1 Russische hamster in een kooi te huisvesten.
De Syriër leeft in de natuur alleen dus doe je ze geen plezier om er een soortgenootje bij te zetten. Meerdere Syriërs in één kooi zullen bijna altijd ruzie
krijgen. De Syriër is ‘s avonds en ‘s nachts actief, maar de Rus is dat ook overdag.
Hamsters zien heel slecht, maar kunnen des te beter ruiken en horen.
Als je de hamster uit zijn kooi haalt is het belangrijk dat je rustig met je hand de kooi in gaat zodat hij niet schrikt en je dan bijt.
Het kan zelfs zo zijn dat de hamster na verloop van tijd je stem of de geur van de hand herkent.
Hamsters lopen in de natuur veel kilometers op zoek naar eten. Een looprad of loopbal vinden ze meestal erg leuk.
Als de hamster dwangmatig blijft lopen in een rad of loopbal, moet dit af en toe weg gehaald worden.
 
Voeding
Naast het geven van hamstervoer is het belangrijk om dagelijks wat groente en/of fruit te geven voor de nodige vitaminen, maar wel met mate om diarree te voorkomen.
Hamsters zijn geen vegetariërs en in de natuur eten ze dan ook kleine insecten.
Dierlijke eiwitten hebben ze nodig en kunnen gegeven worden in de vorm van een kattenbrokje, meelwormpje of een klein stukje ei.
 
Gezondheid
De meest voorkomende ziekte is Natte staart.
De hamster heeft ernstige diarree en de omgeving van zijn staartje is erg vies.
Ook heeft hij minder eetlust en is hij minder actief. Deze ziekte kan veroorzaakt worden door stress of verkeerde voeding.
Antibiotica kan helpen.