Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Knaagdieren Header Avonturia

Konijnen

Er zijn meer dan 50 verschillende konijnenrassen. De verschillen zitten in de bouw, kleuren en vachtstructuur. Zo zijn er konijnen met rechte- of hangoren, konijntjes die slechts 1-2 kg wegen of die zelfs 8 kg zwaar worden en konijnen met zoveel haar dat het lastig is om te zien wat nu precies de voorkant is!. Lees meer…

lees meer
Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2
Papiertjes 2

Konijnen

Een van de meest voorkomende zoogdieren in Nederland is het konijn. Het konijn is een echte herbivoor (planteneter), het is de kleinste grazer in Nederland. Ze leven van een grote variatie aan plantaardig voedsel o.a. grassen, kruiden, knollen, boombast en akkergewassen Konijnen hebben, als herbivoren, dus behoefte aan plantaardige voeding met veel vezels. Voor onze huiskonijntjes is beste bron van vezels is hooi. Wist je dat konijnen hun eigen keutels op te eten? Dit heet coprofagie en doen ze omdat het verteren van grassen zwaar voor de maag is. Een koe heeft hier 4 magen voor, maar konijnen niet en pakken dit dus slim aan door gewoon alles twee keer te eten. Konijnen zijn voornamelijk non-verbale dieren. Dit betekent dat ze met elkaar praten doormiddel van lichaamstaal en niet echt geluid maken. Ze uiten hun ongenoegen enkel met wat grom geluidjes en waarschuwen elkaar voor gevaar door heel hard met hun achterpoten op de grond te stampen. Het enige echte geluid dat konijnen kunnen maken is gillen, dit doen ze alleen wanneer ze heel bang zijn of pijn hebben. In het wild leven konijnen altijd in groepsverband en zijn dus sociale dieren.

Rangorde

De groepen bestaan altijd uit meer vrouwen (voedsters) dan uit mannen (rammelaars). Konijnen hebben een strikte rangorde waardoor altijd duidelijk is wie de baas is over wie. Ook als huisdier houdt je het konijn dus altijd samen met een soortgenootje. Toch kun je niet alle konijnen zomaar samen zetten. In het wild hebben konijnen voldoende ruimte om elkaar uit de weg te gaan bij onenigheid, hierdoor ontstaan er niet snel problemen. Net als bij mensen is elk konijn anders, ze hebben ieder een eigen karakter. Hierdoor is niet elke combinatie een goede match. Hoewel konijnen graag samenleven, willen ze dit wel met een konijn dat ze aardig vinden en waarmee ze een onderlinge rangorde kunnen vaststellen.

Papiertjes 2
Nederlandse Hangoordwerg Konijn Dwergkonijn kopen

Welke combinatie werkt het best?

De beste combinatie is een ram met een voedster, dit gaat eigenlijk (bijna) altijd goed. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat in ieder geval het mannetje gecastreerd wordt zodat de konijntjes zich niet kunnen voortplanten. Een andere optie zou zijn, twee vrouwtjes. Dit kan heel goed gaan, maar er is ook een grote kans dat het goed mis gaat! Vrouwtjes zijn heel territoriaal en, vooral als hun hormonen gaan opspelen, kunnen flink met elkaar gaan vechten. Dit kan ook voorkomen bij zusjes die al vanaf jongs af aan bij elkaar zitten.

Soms geeft een van de konijntjes toe en neemt de ondergeschikte rol aan, maar als dit niet gebeurd moeten ze alsnog uit elkaar gehaald worden. Eigenlijk raden we dit daarom altijd af. Twee mannetjes is ook geen goed idee. Hoewel sommige rammen, mits ze beide vroeg gecastreerd zijn en qua karakter goed overeenkomen, prima samen kunnen leven is de kans veel groter dat dit fout gaat. Het is daarom voor de konijnen fijner als je het op veilig speelt en een koppeltje maakt van een ram en een voedster.

Konijnenrassen

Er zijn meer dan 50 verschillende konijnenrassen. De verschillen zitten in de bouw, kleuren en vachtstructuur. Zo zijn er konijnen met rechte- of hangoren, konijntjes die slechts 1-2 kg wegen of die zelfs 8 kg zwaar worden en konijnen met zoveel haar dat het lastig is om te zien wat nu precies de voorkant is!

Papiertjes 2
konijnen Moeder met babies

De 4 categorieën

1. Dwergrassen < 2kg

Dit zijn de kleinst erkende konijnenrassen. Dwergrassen hebben een levendig en druk karakter. Dwergrassen ontstaan door het erven van het dwerg-gen van 1 van de ouders. Omdat dit dus eigenlijk een genetische afwijking is zullen er in een nestje ook konijntjes geboren worden die dit gen niet hebben en dus wat groter worden. Konijntjes zonder het dwerg-gen worden non-dwergen of valse dwergen genoemd.

2. Kleine Rassen 2 – 3kg

De meeste konijnenrassen vallen in deze categorie. Het karakter wisselt echter per ras. Sommige rassen zijn pittiger terwijl andere wat stabieler zijn.

3. Middelgrote rassen 3 – 5kg

Konijnen in deze categorie hebben meestal een gemoedelijk en stabiel karakter en zijn daardoor het meest geschikt voor kinderen.

4. Grote rassen > 5kg

Grote rassen hebben een super rustig en stabiel karakter.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2
Click here to go to the top of the website