Ga naar onze webshop   Ga naar de katten wereld   Ga naar de honden wereld   Ga naar de reptielen wereld   Ga naar de vogel wereld   Ga naar de knaagdieren wereld   Ga naar de vissen wereld   Ga naar de kado wereld   Ga naar de kinderfeestjes   Ga naar brasserie de Oehoe

Bidsprinkhanen

Bidsprinkhanen (Mantodea)

Een van de meest bijzondere insecten zijn wel de bidsprinkhanen.
Alleen het uiterlijk is al zeer fascinerend. De driehoekige kop, de grote grijparmen die in ruststand in de "bid-houding" staan en het langwerpige lichaam.
De lengte varieerd tussen de 2 en 25 cm.
Er bestaan zo een 2200 soorten en zijn wereldwijd te vinden in warmere gebieden. Van tropische tot woestijn gebieden. Van Griekenland tot Maleisie.


De meeste bidsprinkhanen moet alleen worden gehouden vanwege het kannibalistische gedrag. Uitgezonderd Empusa-soorten deze kunnen eventueel met meerdere worden gehouden.
De huisvesting voor een bidsprinkhaan moet voldoen aan verschillende eisen.
Kies voor een hoog verblijf. Ze willen graag de keuze hebben om op verschillende hoogtes te zitten. Horizontale "zit/hang plaatsen" is een must.
Zorg voor genoeg ventilatie, het is belangrijk dat er verse aanvoer van lucht in het verblijf komt. Een terrarium met een open boven kant is een aanrader.
De temperatuur is belangrijk. Ongeveer 25 graden of meer is goed, afhankelijk van het soort.Bidsprinkhanen eten insecten. Krekels, vliegen, sprinkhanen zijn een lekkere maaltijd.
Zorg ervoor dat er niet te veel levende voedseldieren in het verblijf blijven rond zwerven.
Dit kan het vervellings proces verstoren.Bij de meeste soorten kan het verschil tussen man en vrouw gezien worden na de vijfde vervelling. Dit is te zien aan het achterlijf. Mannen hebben 8 elementen aan de binnenkant en vrouwtjes 6. Vrouwen zijn ook meestal groter dan mannen.
Bij paren komt nog wel wat kijken maar het is een hele ervaring om een cocon gevuld met nimfen uit te zien komen.
Het is net een SWAT-team wat uit een helicopter komt zeilen.Op de reptielenafdeling van Avonturia de Vogelkelder zijn meerdere soorten bidsprinkhanen te vinden.

U kunt contact opnemen welke soorten bidpsrinkhanen we op voorraad hebben.