Ga naar onze webshop   Ga naar de katten wereld   Ga naar de honden wereld   Ga naar de reptielen wereld   Ga naar de vogel wereld   Ga naar de knaagdieren wereld   Ga naar de vissen wereld   Ga naar de kado wereld   Ga naar de kinderfeestjes   Ga naar de wereld van Mappa Mundia   Ga naar brasserie de Oehoe

Kromsnavels

Overzicht Vogels | Bekijk de soorten Kromsnavels

Kromsnavels
Een kromsnavel is een vogel waarbij de snavelpunt naar beneden wijst, oftewel hij heeft letterlijk een kromme snavel. Deze kromme snavel is voor een kromsnavel een heel handig stuk gereedschap. Ze kunnen er mee klimmen, dingen vastpakken, van zich af bijten als het nodig is, dingen slopen of juist opbouwen.
Onder kromsnavels vallen verschillende soorten vogels zoals de papegaai, de dwergpapegaai, de parkieten, kaketoes, ara’s, lori’s enzovoort.
Kromsnavels zijn over het algemeen intelligente dieren die heel goed weten wat ze wel en niet willen. We kunnen hen van alles leren, zo is er zelfs een grijze roodstaart (Einstein) die allerlei dierengeluiden na kan doen en die heeft geleerd om op veel dingen antwoord te geven net zoals een mens. De grijze roodstaart wordt ook het meest gehouden van alle papegaaisoorten in Nederland als het gaat om de grotere kromsnavels. Als we kijken naar kleinere soorten kromsnavels, dan zien we dat de (gras)parkiet het meest gehouden wordt.

Over het algemeen eten kromsnavels zaden, noten, fruit en groente, in verschillende verhoudingen afhankelijk van de soort vogel. Maar let op: als ze de kans krijgen zien we ze vaak selectief eten. Dit selectieve eetgedrag kan op korte termijn of op langere termijn problemen geven. Dit komt omdat bij het selectieve eetgedrag de behoefte over het algemeen uitgaat naar de vetste zaden en helaas niet naar de gezondste groentes. Het zijn in feite ‘’ net kinderen’’: als ze kunnen kiezen tussen spruiten of pannenkoeken, dan zullen ze 9 van de 10 keer toch echt kiezen voor die lekkere pannenkoek.
Over het algemeen zijn kromsnavels sociale dieren en houden ze er niet van om alleen te zitten. Een maatje is vaak wel gewenst, maar er moet goed gekeken worden of dit maatje wel geschikt is. Dit is deels afhankelijk van de soort vogel, maar er moet ook goed gekeken worden naar het individuele karakter van de vogel. Want misschien is hij/zij liever alleen en zit hij/zij helemaal niet te wachten op een (druk) vriendje.