Ga naar onze webshop   Ga naar de katten wereld   Ga naar de honden wereld   Ga naar de reptielen wereld   Ga naar de vogel wereld   Ga naar de knaagdieren wereld   Ga naar de vissen wereld   Ga naar de kado wereld   Ga naar de kinderfeestjes   Ga naar de wereld van Mappa Mundia   Ga naar brasserie de Oehoe

Dwergpapegaaien

Overzicht Kromsnavels | Bekijk de soorten Dwergpapegaaien

Dwergpapegaaien
Als u denkt aan een dwergpapegaai is misschien de eerste soort waar u dan aan denkt de agapornis. Toch is dat niet de enige dwergpapegaai die er bestaat. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gehoord van de forpus?
We noemen een vogel een dwergpapegaai op het moment dat deze voldoet aan alle kenmerken van een grote papegaai, maar de vogel net kleiner is van stuk. Zo zien we dat een dwergpapegaai net zoals een grote papegaai een kortere staart heeft in verhouding tot het lichaam dan bijvoorbeeld een parkietsoort. Een dwergpapegaai heeft net als een parkiet en een papegaai een kromme snavel welke hij handig kan gebruiken bij het eten, klimmen, bouwen, slopen en als hij het even gehad heeft bijten.

Dwergpapegaaien leven in de natuur over het algemeen in kleine tot middelgrote groepen. Het is dus erg belangrijk dat ze een maatje hebben om mee te kletsen, anders kunnen ze zich snel eenzaam voelen. De agapornis heet daarom ook niet voor niks ‘’Lovebird’’. Hij houdt echt van liefde en aandacht. Over het algemeen kunnen twee mannelijke dwergpapegaaien goed samen of een koppel dwergpapegaaien. Twee vrouwelijke dwergpapegaaien geven vaak herrie in de tent.

Dwergpapegaaien doen echt niet onder voor de papegaaien die net iets groter dan zij zijn. Het zijn intelligente vogels die echte uitdaging nodig hebben. Om er voor te zorgen dat een dwergpapegaai zich niet gaat vervelen is het belangrijk hem een omgeving te geven waarin hij veel gestimuleerd wordt en er genoeg te doen is. Denk bijvoorbeeld aan foerageerspeelgoed, sloopspeelgoed, klimtouwen/speeltjes enzovoort.

Ook is voeding erg van belang bij dwergpapegaaien. Natuurlijk verschilt dit in bepaalde mate per soort. Maar we zien over het algemeen dat dwergpapegaaien ‘’ lekkere’’ eters zijn en het liefst alleen de zaadjes eten uit hun voermengsel die ze het lekkerst vinden. Denk maar aan de zonnebloempitjes die in de meeste mengelingen zitten. Die zijn vaak het eerst op en zijn helaas ook het vetste uit de zadenmengeling. Dit heet ‘’ selectief eten’’. Om dit te voorkomen kan er voor gekozen worden om het dieet van uw dwergpapegaai te laten bestaan uit een deel pellets (ongeveer 70%). Pellets zijn een soort brokjes die bedoeld zijn voor vogels. Zo kunnen ze niet meer selectief eten. Naast de pellets kan nog een combinatie gegeven worden van 30% bestaande uit noten, zaden, groente en fruit. Welke pellets bij uw dwergpapegaai passen is afhankelijk van het soort.