Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Agapornis Personata

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Corner Lower Right Grey Parrot
Agapornis Personata kopen Agapornis personatus zwartmaskeragapornis dwergpapegaai

Agapornis Personata

Naam Nederlands: Agapornis personata
Wetenschappelijke naam: Agapornis personatus
Herkomst: Afrika
Leeftijd: 10-16 jaar (Afh. van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: 13-17 cm (Afh. van of het een show vogel is)
Geboorte: Ei leggend (Circa 3 tot 6 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 23 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft. Andere wetgeving: Moeten minimaal 55 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 100x50x50cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De Agapornis Personata is een dwergpapegaai afkomstig uit Afrika. Andere benamingen voor de Agapornis Personata zijn ook wel: zwartmasker agapornis of zwartmasker dwergpapegaai. Dat de Agapornis personata zwartmasker (dwergpapegaai) genoemd wordt is eigenlijk best logisch als je kijkt naar deze prachtige vogel.

Deze vogel zit zoals zijn naam al een beetje verklapt vol personaliteit en passie, hij wordt daarom ook wel ‘’Lovebird’’ genoemd. De Agapornis personata houdt er dus echt niet van om alleen te zitten. Twee mannelijke Agapornis personata bij elkaar zetten of een koppel (1 man en 1 vrouwtje) Agapornis personata is geen enkel probleem over het algemeen. Wij raden daarentegen af om twee vrouwelijke Agapornis personata bij elkaar te zetten. We zien vaak dat deze nogal kunnen kibbelen en soms zelfs flinke ruzie kunnen maken. Natuurlijk heeft elke Agapornis personata zijn eigen persoonlijkheid dus er moet altijd goed gekeken worden of het goed klikt ook al als je 2 mannetjes bij elkaar zet. Vaak krijgen wij de vraag ‘’hoe kan ik zien of het een mannetje of een vrouwtje is?’’. Dit is een vraag die niet altijd makkelijk te beantwoorden is. Want mannelijke en vrouwelijke Agapornis personata zien er precies hetzelfde uit.

De Agapornis personata kan ongeveer 10-16 jaar worden. Soms halen ze deze leeftijd helaas niet en soms zien we uitschieters die ouder worden. Hou er dus rekening mee dat de Agapornis Personata redelijk oud wordt.

Monstera Corner Image Links Top
Blauwe Mus Papegaai Forpus Coelestis kopen informatie verzorging weetjes

Verschil tussen man en vrouw

Als er iemand is die 100% zekerheid wil over het geslacht van een Agapornis personata kan hij/zij het beste naar een dierenarts gaan. Deze kan door middel van onderzoek van een druppel bloed of een (uitgetrokken) veertje zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Er zijn ook andere methodes die wel een ruwe schatting kunnen geven over het geslacht van een Agapornis personata maar bij deze methodes kan niet 100% zekerheid gegeven worden.

De volgende methode is enkel en alleen weggelegd voor de ervaren vogelmedewerker en/of ervaren Agapornis personata kweker. Deze methode kijkt naar de breedte van de legbeentjes. Want gedurende de legperiode is het bekken van een vrouwtje iets breder dan dat van een mannetje. Dit komt omdat er tijdens het leggen een ei door het bekken heen moet kunnen. De legbeentjes gaan dus wijder staan zodat het eitje er doorheen kan. Soms is dit alleen niet voldoende om het geslacht te bepalen en wordt er ook gekeken naar het gedrag. Vrouwtjes zijn namelijk feller dan mannetjes.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Voortplanting

Als je een koppel Agapornis personata heeft en je van plan bent om ermee te gaan kweken is het ons advies om te wachten tot de Agapornis personata 1 jaar oud is. Het is wel zo dat de Agapornis personata officieel rond 8 maanden geslachtsrijp is maar vaak zijn ze er op deze leeftijd nog niet klaar voor. Als ze eindelijk oud genoeg zijn en ze klaar zijn voor een nestje dan zal het vrouwtje ongeveer 3 tot 6 eieren leggen per keer.

Na ongeveer 23 dagen broeden komen de jongen uit het ei. De ouders voeren de jongen 5 a 6 weken volop. Daarna zullen ze langzaam minder gaan voeren. Dit doen de ouders om ervoor te zorgen dat de jongen zelfstandig worden. Ze moeten dan zelf op zoek naar voedsel. Na 7 a 8 weken zijn de jongen zo ver dat ze zelfstandig voedsel kunnen zoeken en eten. Ze hebben dan de ouders eigenlijk niet meer nodig.

Er is ook een wet die stelt dat de Agapornis personata na 55 dagen bij de ouders mag worden weggehaald (‘’Besluit houders van dieren’’ 1 Juli 2014). De Agapornis personata eerder dan genoemde 55 dagen weghalen is dus per wet verboden. Dit is maar goed ook omdat de ouders naast het voeren ook de jongen leren hoe je een ‘’goede Agapornis personata’’ wordt. Daarnaast is het wel zo dat aangezien de leeftijd van 55 dagen het advies is om de jongen dan ook echt weg te halen bij de ouders, omdat de ouders vaak de neiging hebben om agressief te worden tegen de jongen op het moment dat deze zelfstandig zijn.

Voeding zaadmengeling

Voeding

Voor een gezonde Agapornis Personata is uiteraard een goed samengesteld menu nodig. De ideale combinatie zou (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten zijn. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Pelletvoeding is ideaal omdat elke pellet dezelfde samenstelling heeft en de vogel daardoor niet kan uitzoeken maar ook dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt per pellet. Let er op bij het zaden voeren dat ze niet altijd dezelfde zaden ”uitzoeken” maar dat ze wel voldoende binnen krijgen.

Ook kan ervoor gekozen worden om als snackjes (levende) meelwormen te voeren en het menu nog aan te vullen met trosgierst.

Monstera Divider Links
Lianen Divider Links
Agapornis Personata

Gedrag

De Agapornis personata heeft een grote persoonlijkheid en dat kan hij thuis ook flink laten horen. Hij kan erg luidruchtig zijn. Als ze met zijn tweeën gehouden worden kunnen ze soms zelfs de hele buurt bij elkaar schreeuwen. Ons advies is daarom dus ook om de vogels goed bezig te houden, dit kan door eventueel sloophout of kurk. Ook helpt het om verschillende soorten educatief speelgoed en voerspelletjes te gebruiken.

Een Agapornis personata is een vogel die voor een beginnende vogelhouder soms wat ingewikkeld kan zijn om tam te maken. Dit komt omdat, zoals zijn naam al zegt, deze vogel een grote persoonlijkheid heeft en daarom best koppig kan zijn. Maar geduld is eigenlijk (bijna) altijd de oplossing. Kijk of je kunt oefenen om de Agapornis op te laten stappen. Ga eerst op zoek naar wat je Agapornis echt lekker vindt. Je kunt dit dan gebruiken om hem te verleiden en te laten opstappen. Ook is het ons advies om dit trucje dagelijks te herhalen, dat zal er voor zorgen dat de vogel minder bang wordt en je langzaam zal gaan vertrouwen.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Samen of alleen

Een Agapornis Personata is een sociale vogel, net als alle andere dwergpapegaaien. Dat houdt dus in dat hij echt een maatje nodig heeft om gelukkig te zijn. Het worden niet voor niks “lovebirds” genoemd, omdat ze graag altijd met zijn tweetjes zijn. Het zijn slimme en intelligente vogels waar je echt een hoop aandacht aan moet besteden. Een maatje scheelt dan al tegen de eenzaamheid.

Divider Right Monstera
Zwart Masker Agapornis Geel Kraag Agapornis Agapornis Personatus Personata 2

Huisvesting

De Agapornis Personata heeft een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats nodig, met zijn tweeën hebben ze uiteraard meer ruimte nodig. Zorg ervoor dat de kooi uitdagend en goed ingericht is. Sloopspeelgoed en foerageerspeelgoed zijn echt een must om verveling tegen te gaan. Het is ook super om de kooi natuurlijk in te richten met bijvoorbeeld discovery bedding op de bodem van de kooi en dan mengen met mos en/of bladeren. Het maakt de bodembedekking interessant voor de dwergpapegaai.

Het is belangrijk om goede zitstokken te nemen voor de nagels en poten. Het liefst natuurlijke zitstokken, zoals bijvoorbeeld takken of kurk zitstokken. Houten zitstokken zorgen voor goede grip en slijtage van de nagels, verschillende diktes zijn aan te raden. Daarnaast zorgen zitstokken van verschillende afmetingen en diktes ervoor dat de poten goed getraind worden en de vogels meer grip krijgen.

Papiertjes 2

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd geworden in de Agapornis personata? Wil je meer informatie over de Agapornis? Of wil je weten of deze vogel bij jou past? Onze vogelmedewerkers helpen je graag! Dus kom gauw eens langs om te zien wat wij te koop hebben. Wij verkopen onze vogels altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na deze periode kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!

Click here to go to the top of the website