Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Agapornis roseicollis

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Agapornis Roseicollis kopen perzikkopagapornis dwergpapegaai

Agapornis Roseicolli

Naam Nederlands: Agapornis roseicollis
Wetenschappelijke naam: Agapornis roseicollis
Herkomst: Afrika
Leeftijd: Ongeveer 10-16 jaar
Lengte: 13-17 cm (Afh. van of het een show vogel is)
Geboorte: Ei leggend (Circa 3 tot 6 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 23 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen CITES. Andere wetgeving: Moeten minimaal 55 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature (sub)tropisch klimaat tot woestijnklimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: Minimale afmetingen 100x50x50cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De Agapornis roseicollis wordt ook wel Perzikkopagapornis genoemd. Als we kijken naar de originele kleur van de Perzikkopagapornis is die naam logisch gekozen aangezien de wildkleur van de Agapornis roseicollis een groen lichaam heeft met een perzikkleurige kop en een rode kleur op de kruin. Daarnaast zijn er verschillende soorten Agapornis roseicollis ontstaan die bijvoorbeeld geel, olijfgroen of meer wit bevatten. Bij de meeste soorten blijven de typerende kenmerken van een perzikkleurige kop bestaan. De Agapornis roseicollis moet niet verward worden met zijn neef de Roodmaskeragapornis. Deze Agapornis heeft minder rood op de kop dan de Agapornis roseicollis. Het rood bij deze Roodmaskeragapornis loopt maar tot de ogen (een masker) en bevat dus niet de gehele kop.

De Agapornis roseicollis kan ongeveer 10-16 jaar worden. Soms halen ze deze leeftijd helaas niet. Maar soms zien we uitschieters die ouder worden. Hou er dus rekening mee dat de Agapornis roseicollis redelijk oud wordt.

Monstera Corner Image Links Top
Perzikagapornis Agapornis Roseicollis 2

Verschil tussen man & vrouw

Een Agapornis wordt ook wel een ‘’Lovebird’’ genoemd. Dit komt omdat het een vogel is die echt van de ‘’liefde’’ houdt. Hij vind het dus ook niks om alleen in een kooi te zitten. We adviseren dan ook om de Agapornis roseicollis niet alleen te houden. Ze voelen zich het best met een maatje van dezelfde soort. Een mannelijke Agapornis roseicollis kan makkelijk met een andere mannelijke Agapornis roseicollis gehouden worden. Twee dames bij elkaar geeft daarentegen vaak ellende en we zien vaak dat die ruzie krijgen. Een stelletje agaporniden kan natuurlijk ook gewoon. Maar voordat je ze koppelt is het dus belangrijk om te weten of je een man of een vrouw hebt.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2

Voortplanting

Ben je van plan om te gaan kweken met de Agapornis roseicollis? Of heb je nu een nestje Agapornis roseicollis? Dan is het belangrijk om te weten dat er pas na een leeftijd van 1 jaar oud begonnen moet worden met het kweken van de Agapornis roseicollis. Het klopt dat de Agapornis op de leeftijd van 8 maanden geslachtrijp is, maar rond die leeftijd zijn ze echt nog te jong. Als de Agapornis roseicollis oud genoeg is en eieren gaat leggen, dan zien we dat een vrouwelijke Agapornis 3 a 6 eieren legt per keer.

Als ze ongeveer 23 dagen heeft gebroed op de eieren worden de jongen geboren. Ze zijn dan volledig afhankelijk van de ouders. Maar hier komt snel verandering in. De ouders voeren de jongen volop. Ze doen dit 5 a 6 weken, daarna zullen ze de hoeveelheid die ze voeren verminderen. Ze doen dit om ervoor te zorgen dat de jongen zelfstandig worden. De jongen gaan dan zelf op zoek naar eten. Op de leeftijd van 7 a 8 weken zijn de jongen zo goed als zelfstandig. Ze kunnen dan zelf voedsel zoeken en eten. De wet ‘’Besluit houders van dieren’’ die op 1 Juli 2014 van kracht werd bepaalt daarom ook dat de Agapornis roseicollis pas bij de ouders weg mag na 55 dagen. Zo hebben de jongen genoeg tijd om alles te leren van hun ouders. Wel moet er op gelet worden dat de jongen niet eindeloos bij de ouders moeten blijven. Soms is het namelijk zo dat als de ouders toe zijn aan een nieuwe nestje, ze de jongen (soms nogal hardhandig) kunnen wegjagen.

Voeding zaadmengeling

Voeding

Voor een gezonde Agapornis Roseicollis is uiteraard een goed samengesteld menu nodig. Met alle voedingsstoffen die je vogel nodig heeft. De ideale combinatie zou (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten zijn. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Pelletvoeding is ideaal omdat elke pellet dezelfde samenstelling heeft en de vogel daardoor niet kan uitzoeken maar ook dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt per pellet. Let er op bij het zaden voeren dat ze niet altijd dezelfde zaden ”uitzoeken” maar dat ze wel voldoende binnen krijgen. Ook kan ervoor gekozen worden om als snackjes (levende) meelwormen te voeren en het menu nog aan te vullen met trosgierst.

Monstera Divider Links
Lianen Divider Links
Agapornis Roseicollis

Gedrag

De Agapornis roseicollis staat er om bekend om een beetje een luidruchtig vogeltje te zijn zeker als deze zich aan het vervelen is. Zorg er dus altijd voor dat de Agapornis roseicollis voldoende heeft om te slopen. Je kunt hier speciaal sloophout/kurk/speelgoed voor kopen. Voerspelletjes (Foerageer speelgoed) helpen ook om jouw Agapornis bezig te houden.

Een Agapornis roseicollis is een vogel die voor een startende vogelhouder soms wat ingewikkeld kan zijn om tam te maken. Maar geduld is feitelijk (bijna) altijd de oplossing. Kijk of je kunt trainen om jouw vogel op te laten stappen. Het advies is wel om eerst op zoek te gaan naar wat je Agapornis echt lekker vindt. Je kunt dit lekkers dan gebruiken om hem te lokken en te laten opstappen. Vooral herhaling is hierbij van belang dat zal er voor zorgen dat de vogel niet zo snel bang wordt en je geleidelijk meer zal gaan vertrouwen.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Samen of alleen?

Een Agapornis Roseicollis is een sociale vogel, net als alle andere dwergpapegaaien. Dat houdt dus in dat hij echt een maatje nodig heeft om gelukkig te zijn. Een andere naam voor een agapornis is lovebird, ze geven veel liefde en hebben ook veel liefde nodig. Het zijn slimme en intelligente vogels waar je echt een hoop aandacht aan moet besteden. Een maatje scheelt dan al tegen de eenzaamheid. Het beste kan je agaporniden met zijn tweeën houden, dit kan een stelletje of 2 mannen zijn.

Divider Right Monstera
Perzikagapornis Agapornis Roseicollis 1

Huisvesting

De Agapornis Roseicollis heeft een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats nodig, met zijn tweeën hebben ze uiteraard meer ruimte nodig. Omdat de agapornis van nature nog een ”sloper” kan zijn is het raadzaam om voldoende uitdaging in het verblijf aan te bieden. Sloopspeelgoed en foerageerspeelgoed zijn echt een must om verveling tegen te gaan.

Er moeten sowieso altijd zitstokken aanwezig zijn in het verblijf van een agapornis. Het liefst natuurlijke zitstokken met verschillende maten omdat deze stokken zacht zijn voor de pootjes, ze hun nagels hier goed aan kunnen slijten, ze meer grip hebben en door de verschillende afmetingen ook de pootjes trainen.

Er zijn allerlei verschillende bodembedekkers verkrijgbaar op de markt, elk type heeft zijn voor en nadelen. Het is ook super om de kooi natuurlijk in te richten met bijvoorbeeld discovery bedding op de bodem van de kooi en dan mengen met mos en/of bladeren. Het maakt de bodembedekking interessant voor de dwergpapegaai.

Click here to go to the top of the website