Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

De Edelpapapegaai

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left Corner Lower Right Grey Parrot
Edelpapegaai Eclectus roratus Papegaai

Edelpapegaai

Naam Nederlands: Edelpapegaai
Wetenschappelijke naam: Eclectus roratus
Herkomst: Van nature Indonesië en ze zijn ook te vinden in Noord-Australië, Halmahera en West-Papua.
Leeftijd: 60-80 jaar (Afhankelijk van hoe de vogel gehouden wordt)
Lengte: Ongeveer 35 tot 45 cm
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 1 tot 3 eitjes per nest).
Deze komen na ongeveer een maand uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: CITES B Het is verplicht dat de vogel een vaste voetring heeft met unieke identificatie. Ook mag de vogel niet voor 116 dagen na de geboorte gescheiden worden van zijn ouders.
Klimaat: Van nature tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 120x80x100cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: 65-75% vers (of soms gedroogd) fruit en groente. Voor de rest 25-35% kan je het dieet laten bestaan uit pellets.

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves Monstera Divider Links

Omschrijving

De Edelpapegaai is een prachtige papegaai die de wetenschappers die hem als eerste ontdekten toch echt flink in de maling heeft genomen. De wetenschappers dachten namelijk dat ze twee verschillende soorten Edelpapegaaien hadden gevonden. Ze zagen eerst een ‘’groene variant’’ Edelpapegaai (dachten ze) en daarna een ‘’rood/blauwe variant’’ Edelpapegaai. Later bleken de wetenschappers het totaal mis te hebben. De groene ‘’variant’’ Edelpapegaai bleek een mannetje te zijn en de rood/blauwe ‘’variant’’ Edelpapegaai bleek een vrouwtje te zijn. Wij vermoeden dat er kostelijk om gelachen is toen ze erachter kwamen dat ze het toch echt over 1 soort hadden. De man en pop zien er dus totaal anders uit, en het verschil tussen man en pop is dan ook niet te missen.

Divider 400x300 Left Ara
Monstera Corner Image Links Top Caique Op Een Tak Avonturia Corner Image
Avonturia Edelpapegaai Basje Vijver 800x800 Min

Verschil tussen man en vrouw

Een vrouwelijke Edelpapegaai heeft een rode kop, een blauw lichaam, een blauwe krans om de hals, onder de vleugels zien we het blauw ook terug komen, er zijn iets donker rode vleugels aan de bovenkant en zij heeft een zwarte snavel.

Een mannelijke Edelpapegaai daarentegen is bijna helemaal groen maar onder de vleugels zien we wat blauw, op de zijkanten van de borst zien we wat rood en soms ook een beetje geel en hij heeft een oranje/gele snavel.

Er wordt gedacht dat dit kleuronderscheid is ontstaan door de manier waarop de Edelpapegaai zich in de natuur voortplant. De vrouwelijke Edelpapegaai zit namelijk tijdens het nestelen voornamelijk in/rondom een boom(stam) waarin een holte is waar ze haar nest heeft. Door de rode kop kleur wordt gedacht dat de vrouwelijke Edelpapegaai dan minder opvalt ten opzichte van de bruine schors van de boom. Omdat de mannelijke Edelpapegaaien voornamelijk van huis zijn en in/rondom de bomen vliegen ter hoogte van het groene bladerdek is een rode kleur niet handig en zijn ze dus groen van kleur.

Divider 400x300 Left Blad

Voortplanting

Op een leeftijd van 3-4 jaar zijn Edelpapegaaien geslachtsrijp. Als het vrouwtje dan eitjes legt zijn het er meestal maar 1 tot 3. Dus gigantisch volle nesten zijn niet te verwachten. Na ongeveer een maand broeden komen de jongen uit het ei. Na 116 dagen mogen de jongen pas gescheiden worden van de ouders. Dit is bepaald in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 juli 2014 van kracht is geworden. Dit besluit is heel erg belangrijk, het zorgt er namelijk voor dat de jongen niet te vroeg bij de ouders worden weggehaald. De ouders zijn namelijk heel erg belangrijk voor een opgroeiende vogel. De jongen leren hoe ze moeten eten, waar ze het eten kunnen vinden, wat normaal gedrag is enzovoort. Als vogels te vroeg worden weggehaald bij de ouders dan kunnen ze dit stukje opvoeding echt missen en dit kan in de loop van de tijd gedragsproblemen met zich meebrengen.

Edelpapegaai Mannetje clectus roratus groen papegaai

Voeding

De Edelpapegaai heeft qua voeding een iets ander lijstje dan andere papegaai-soorten. Dit komt onder andere omdat ze in verhouding een iets langer maag-darmkanaal hebben dan andere vogels. De Edelpapegaai is van nature een echte fruit- eter. In de natuur vallen ze dan ook vaak lokale plantages lastig om het lekker fruit eruit te stelen en geef hen eens ongelijk, het is ook moeilijk te weerstaan. Het is dus ook logisch dat de lokale boeren geen grote fans zijn van de Edelpapegaai. Naast fruit eten ze ook vijgen, noten, bloemen en zaden. Over het algemeen dus een best vetvrij dieet.

Het advies is dan ook om in onze huiskamers een Edelpapegaai niet te vet te voeren. Geef de Edelpapegaai daarom niet te veel vette zaden, noten, snoepjes, koekjes enzovoort. Natuurlijk vindt hij dit lekker maar gezond is het niet. Zeker op langere termijn kan veel vet eten bij een Edelpapegaai problemen geven.
Een Edelpapegaai maak je over het algemeen blij met een dieet bestaande uit 65-75% uit vers (of soms gedroogd) fruit en groente. Voor de rest 25-35% kan je het dieet laten bestaan uit: pellets, noten en zaden.

Tip: Eten ze de pellets niet? Ze zijn fruiteters, dus vaak is de voorkeur ook eerder aan de zoete kant (dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn). Kies een pellet die naar fruit smaakt i.p.v. naar noten en kijk of hij dat interessant vindt. Er is zelfs een wat zachtere pellet op de markt op fruitbasis (Fiory micropills).

Monstera Divider Links
Lianen Divider Links
Edelpapegaai koppel clectus roratus papegaai

Gedrag

Een Edelpapegaai houden is een feestje. Over het algemeen zijn het lieve vogels die een rustig karakter hebben en staan ze niet bekend als echte krijsers. Daarentegen kunnen ze wel van zich laten horen als ze het ergens niet mee eens zijn of als er iets is en dit kan een best doordringend geluid zijn.

Om een Edelpapegaai tam te maken is over het algemeen een rustige benadering het beste. Ze zijn erg intelligent dus een spelletje samendoen kan dan ook zeker helpen bij het opbouwen van een band met de vogel.

Divider Liaan 1920x200
Papiertjes 2

Samen of alleen?

Edelpapegaaien zijn erg sociale dieren dus een maatje erbij is zeker een aanrader. Wel is het advies om ze te houden in paartjes zonder andere vogels erbij. Wil je toch kijken of het mogelijk is om er een andere soort bij te zetten, kijk dan goed of het klikt tussen de 2 papegaaien. Het moet niet zo zijn dat ze een maatje krijgen waar ze niks aan vinden en soms zien we ook vogels die helemaal niet zitten te wachten op een maatje. Dit moet ook geaccepteerd worden. Kijk dus goed naar de behoefde van je vogel.

Divider Right Monstera
Foto Carmen Edelpapegaai

Huisvesting

De beste manier om een edelpapegaai een goed thuis te bieden is een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats aanschaffen. Wissel de verblijven af. Als je thuis ben bijvoorbeeld mag hij lekker op de javaboom zitten en als je weg bent in de kooi. Er zijn verschillende soorten bodembedekking op de markt zoals corbo, beukensnippers, schelpenzand en discovery bedding. Discovery bedding van Back Zoo Nature is een natuurlijke bodembedekker die je kunt aanvullen met discovery leaves, dennenappels en andere natuurlijke producten om je edelpapegaai zich thuis te laten voelen. Edelpapegaaien zijn van nature erg intelligente vogel. Schaf dus puzzels aan en andere artikelen waarmee je uitdaging biedt aan je edelpapegaai. Denk hierbij ook aan fruit verstoppen in dennenappels, voeding niet aanbieden in een bakje maar echt in een puzzel. Per slot van rekening moeten ze in de natuur ook moeite doen voor het eten!

Ga verveling tegen door voldoende uitdagend en natuurlijk speelgoed aan te bieden in het verblijf van je edelpapegaai

Divider Liaan Flip 1920x200
Papiertjes 2

Meer informatie?

Wil je meer weten over de Edelpapegaai? Of heb je vragen over zijn voeding, huisvesting of verzorging? Kom dan eens bij ons langs! Onze vogelmedewerkers vertellen je met liefde nog veel meer over deze prachtige vogel, de verzorging van de edelpapegaai en welke voeding het best geschikt is voor jouw lieverdje.

Click here to go to the top of the website