Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page
vacature
activiteit
Header Vogelspagina Avonturia De Vogelkelder

Engelse Grasparkiet

Vogelwereld Vogelafdeling Vogel Parkiet Papegaai kopen Vogelwinkel Papegaaienwinkel
Liaan2 Corner Image Center Left
Engelse Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus weetjes verzorging

Engelse grasparkiet

Naam Nederlands: Engelse grasparkiet
Wetenschappelijke naam: Melopsittacus undulatus
Herkomst: Australië
Leeftijd: Gemiddeld 5-10 jaar (in gevangenschap).
Lengte: Minimaal 21,6 cm van kop tot staartpunt
Geboorte: Ei leggend (Gemiddeld 4 a 5 eitjes per nest). Deze komen na ongeveer 18 dagen uit.
Activiteit: Dagactief
Wetgeving: Geen CITES, Wel wetgeving: Moeten minimaal 43 dagen oud zijn, voordat ze bij de ouders weg mogen.
Klimaat: Van nature woestijnklimaat tot (sub)tropisch klimaat.
Verblijf: Een grote kooi of volière met losse java boom of speelplaats.
Minimale afmeting: 80x40x60cm. ‘’Hoe groter, Hoe beter’’.
Voedsel: (70%) Pellets en/of Nutri-Berries in combinatie met (30%) zaden, fruit, groente en noten. Verstrek bij een zadenmengeling ook altijd maagkiezel.

Divider 400x300 Left Blad
Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Omschrijving

De Engelse grasparkiet is eigenlijk een kweekvariant van de normale grasparkiet. De Engelse grasparkiet heeft de naam ‘’Engelse‘’ gekregen omdat in Engeland waar deze gekweekt werden alleen naar formaat gekeken wordt. Daarbij is in de loop van de tijd steeds meer gekeken naar de grootte en de breedte van de vogel. We zien als we naar de Engelse grasparkiet kijken dat hij best een bol hoofd heeft waardoor zijn ogen voor ons nauwelijks zichtbaar zijn. Maar wees niet bang hij ziet over het algemeen nog voldoende tussen zijn weelderige verenlok door om alles te kunnen bekijken.

Engelse grasparkieten zijn erom bekend snel tam te worden en vaak zien we dat ze ervan houden om een praatje met je te maken. Natuurlijk verschilt het van Engelse tot Engelse hoeveel ze te vertellen hebben en zien we dat de mannetjes vaak de meeste babbels hebben.

 

Engelse Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus weetjes verzorging

Tam maken

Er zijn meerdere manieren om een Engelse grasparkiet tam te maken. Geef de vogel de ruimte om naar jou toe te komen en te ontdekken. Als je bijvoorbeeld iets lekkers zoals een stukje trosgierst in je handpalm legt zal de Engelse grasparkiet vaak al snel geïnteresseerd zijn in dat stukje trosgierst en zal misschien wel op je hand komen zitten om het op te snoepen. Door de vogel steeds meer aan je te laten wennen kan er een vriendschap ontstaan voor het leven!

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Samen of alleen?

Engelse grasparkieten zijn zoals eerder benoemd erg sociale dieren en houden er dus niet van om alleen te zitten. Ons advies luidt dan ook om een Engelse grasparkiet niet in zijn eentje te houden. Let wel op bij het koppelen van 2 Engelse grasparkieten. Twee vrouwtjes samen of 2 koppels (1 koppel is een man en een vrouwtje) werkt niet goed samen. Twee mannelijk grasparkieten zijn daarin tegen weer heel goed samen te houden. Ook 1 koppeltje grasparkieten (een man en vrouwtje samen) werkt over het algemeen goed.

Engelse Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus weetjes verzorging

Koppelen

Als twee vogels elkaar (niet) goed kennen kunnen ze gemeen uit de hoek komen. Om dit gedrag te voorkomen moet ervoor gezorgd worden dat de kooi waarin ze samen moeten gaan verblijven volledig opnieuw is ingericht (Je kunt dit doen door spullen weg te halen, te verplaatsen of te vervangen). Zo is de omgeving voor beide Engelse grasparkieten nieuw en kunnen ze samen alles gaan ontdekken. Daarnaast is het ons advies om de kooi zo uitdagend mogelijk in te richten zodat de Engelse grasparkiet zoveel mogelijk gestimuleerd wordt en er voorkomen wordt dat de vogel zich gaat vervelen.

Monstera Divider Links
Engelse Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus weetjes verzorging

Geslachtsbepaling?

Vrouwelijke Engelse grasparkieten zijn te herkennen aan de bruine neusdop en mannelijke Engelse grasparkieten aan hun (donker) blauwe neusdop. Echter als ze nog jong zijn ziet de neusdop er totaal anders uit. Bij beide vogels hebben ze een witte ondertoon als ze jong zijn, bij mannetjes zien we vaak roze en paars terug komen en bij vrouwtjes juist wit met een lichtblauwe rand.

Divider Liaan 1920x200
Divider Right Monstera
Engelse Grasparkiet kopen Melopsittacus undulatus weetjes verzorging

Voortplanting

De Engelse grasparkiet legt ongeveer 4 a 5 eitjes (dit kunnen er ook meer zijn) tijdens het broedseizoen. Tijdens het broeden zal de vrouwelijke Engelse grasparkiet het nest niet verlaten en zal de mannelijke Engelse grasparkiet zijn dame komen voeren in het nest. Zo blijven de eieren lekker warm en krijgt het vrouwtje genoeg te eten. Na 18 dagen zullen de eieren beginnen met uitkomen. De jongen zijn in eerste instantie volledig naakt en hebben geen veren. Deze komen in de loop van de nestperiode door. In deze nestperiode worden ze gevoerd door de ouders. Ze zijn namelijk nog te klein om zelf eten te zoeken. Vaak na ongeveer 4 a 5 weken nemen de jonge Engelse grasparkieten het besluit om zelf maar eens op onderzoek uit te gaan en zullen ze voor het eerst het nest uitgaan. Het advies is om rond deze tijd wat trosgierst in de kooi te hangen zodat de jongen dit kunnen eten.

Een jonge Engelse grasparkiet heeft minimaal 43 dagen nodig om een volwaardige Engelse grasparkiet te worden. Hij moet in die periode alles leren van vader en moeder. Het is dus ook per wet verboden dat de Engelse grasparkiet eerder dan de genoemde 43 dagen weggehaald wordt bij de ouders. Deze bepaling is opgenomen in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat 1 Juli 2014 van kracht is geworden.

 

Papiertjes 2 Corner Image Center Right Branch Leaves

Meer informatie?

Ben je benieuwd geworden naar de Engelse grasparkiet? Past zo’n vogel misschien bij je? Wil je meer informatie? Onze vogelmedewerkers helpen je graag! Dus kom eens langs om te zien wat wij te koop hebben. Wij verkopen Engelse grasparkieten altijd met garantie. Mocht er iets zijn, na deze periode kun je natuurlijk ook altijd bij ons terecht!

Click here to go to the top of the website