Ga naar onze webshop   Ga naar de katten wereld   Ga naar de honden wereld   Ga naar de reptielen wereld   Ga naar de vogel wereld   Ga naar de knaagdieren wereld   Ga naar de vissen wereld   Ga naar de kado wereld   Ga naar de kinderfeestjes   Ga naar brasserie de Oehoe Ga naar de wereld van Mappa Mundia  

FIEKE 2

FIEKE 2
21 december 2012

Ik weet niet veel van honden. Daar ben ik pas goed achter gekomen nu Fieke bij ons logeert. Ik illustreer mijn onwetendheid.
In mijn pre honden periode, dat wil zeggen, mijn leven tot twee weken geleden, meende ik dat de schofthoogte een indicatie gaf over de mate van kwaadaardigheid van een hond. Dus hoe hoger de schofthoogte is, zo dacht ik zeker te weten, hoe groter de boog waarmee je om het beest heen dient te lopen.
Ook heb ik altijd gedacht dat kleine honden speels zijn en grotere honden gebukt gaan onder een soort loodzware ernst.

karakter
Maar echt perplex sta ik van de behoedzaamheid waarmee Fieke met de kinderen speelt. Want net als zij als een wild geworden reuzencavia de leesstoel ondersteboven gooit, “Fieke, niet doen” en mijn kinderen, aangestoken door haar vrolijke bui naar haar toe rennen en de speelgoedeend uit haar bek beginnen te trekken, doet ze helemaal niets. Je zal wel hondenpsychologie gestudeerd moeten hebben om te kunnen duiden hoe haar ongebreidelde enthousiasme zich verhoudt met haar plotselinge zelfbeheersing.
Nooit op cursus geweest, Fieke. In Spanje, waar ze vandaan komt, heeft ze een paar jaar gestudeerd voor zwerfhond. Dat is alles. Het karakter misschien.

cursus
Nog een dag of tien en dan zijn mijn schoonouders teruggekeerd uit Bali en gaat Fieke weer terug. Natuurlijk moeten we een afscheidscadeau voor haar kopen. Meteen na de kerst, zo hebben de kinderen bedongen, gaan we naar Avonturia. Toch ga ik aan Kim of Marielle vragen of ik er verstandig aan doe Fieke bij wijze van afscheidscadeau een cursus te geven. Want voor kinderen is ze dan wel de liefste hond van de wereld, maar tegenover andere honden gedraagt ze zich een beetje raar.
Misschien dat Spaanse honden allemaal allemansvrienden zijn, maar in Den Haag zijn ze dat zeker niet. De meeste kijken niet naar haar om, terwijl Fieke mij de halve groenvoorziening door trekt om vriendschap voor het leven te sluiten met een stoïcijnse teckel of pitbull.

hondenwereld
Voor mijn kinderen heeft Fieke twee voordelen. De eerste is Fieke zelf en de tweede is dat zij een goede reden vormt om naar Avonturia te gaan. Want Nienke is nog steeds niet over Toby heen en mijn zoon Martijn verheugt zich er nu al op stilletjes in de Hondenwereld om zich heen te kijken en uit te rekenen hoeveel honden er nodig zijn om het aanwezige voer op te eten. “Ik denk 4 miljard, pap”.
Maar tot die tijd kan ik nog wat van Fieke leren. Want ik zei het al, ik weet niet veel van honden.

« Ga terug